poniedziałek, 31 stycznia 2011

Witamina D

Dzisiaj zajmiemy się witaminą D.
Przypominam, że w poprzednim poście znajdują się informacje o witaminie A- serdecznie zapraszam.


Tak samo jak witamina A, witamina D należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jak wszystkie witaminy pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie- pobudza wchłanianie wapnia i fosforu.
Na początek omówię trochę wapń i fosfor, by poszerzyć Waszą wiedzę :).
Wapń- jest budulcem kości i zębów. Ważne jest by uzupełniać niedobory wapnia.
I tu może wedrze się odrobina rutynowego artykułu bogatego w informacje, jednakże uważam, że jest to dość ciekawe. Otóż wapń występuje w dwóch postaciach- stałej oraz ''wymiennej''. Stała to np. kości. Wymienna to ta, która jest używana do innych potrzeb organizmu. Gdy organizmowi nie dostarczamy odpowiedniej ilości wapnia, pobiera go z chociażby kości, powodując ich osłabienie. 
Kobiety po menopauzie także potrzebują wapnia, gdyż właśnie wtedy jest największe ''zagrożenie'' osteoporozą. Ciekawostka- niektóre rodzaje parówek, powodują, że wapń nie jest wchłaniany do organizmu. Podczas ich jedzenia możemy wypić szklankę mleka, a wapń i tak się nie wchłonie. Więcej informacji na ten temat- temat parówki, już niedługo :)

Fosfor-  uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, jest budulcem błon komórkowych, tkanek miękkich- nerki, serce, mózg. Jest potrzebny podczas wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek.
O niej trochę mniej, ale jest to wystarczająca wiedza, tak myślę...
Witamina D zapobiega różnego rodzaju nowotworom, takim jak rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty. 
Brak witaminy D powoduje awitaminozę. Jest przyczyną krzywicy wśród dzieci. Kto kocha słońce- kocha witaminę D. Przebywajmy dużo na słońcu! Niedobór witaminy D u dorosłych sprzyja powstawaniu osteoporozy.
Powinniśmy pamiętać o tym, że witamina D w dużych ilościach jest toksyczna - jeżeli spożywa się ją w czterokrotnie większej dawce niż zalecana.
Źródłem witaminy D są tran i oleje rybne, łosoś, tuńczyk, śledź, makrela. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo przez dodanie tej witaminy), w wątrobie, białku jaj oraz przetworach mlecznych- ser, masło, śmietana.   

Ciekawostki: 
Gdy spożywasz produkty z witaminą D, dodawaj choćby małą ilość tłuszczu, gdyż ułatwiasz w ten sposób wchłanianie tej witaminy. 

Mam nadzieję, że się post był przydatny. Jeśli chcecie bym napisała o czym co interesuje Was, piszcie w komentarzach.


artykuł oparty na http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart5982.html

Pozdrawiam.   

1 komentarz:

Postarałam się, żeby post zawierał wyłącznie podstawowe, ważne informacje. Nikomu przecież nie chce się czytać esejów. Jeśli chcecie by artykuły były bardziej ''bogate'' piszcie. Możecie także napisać o czym chcielibyście artykuł.